Molen op Hollants Bolwerck / Molenbolwerk, Geertruidenberg

Geertruidenberg, Noord-Brabant

Molen op Hollants Bolwerck / Molenbolwerk

Geertruidenberg
op Hollants Bolwerck/ Molenbolwerk
De Langstraat

geschiedenis
Lange tijd was de eigen maalcapaciteit van beide molens buiten de Veenpoort te klein en werd veel koren in Made gemalen. Pas in 1593 werd binnen de stad zelf een windkorenmolen opgericht, op het na 1573 aangelegde Hollants Bolwerck, leter Molenbolwerk. In 1620 werd de plek van de molen aangeduid als staende opt poinct van Hollants bolwerck. Dit moet worden gezocht waar nu de Commandeurstraat en de Prinsenstraat liggen. De molen was eigendom van de Domeinen en werd steeds aan dezelfde eigenaar verhuurd.

Als gevolg van de bouw van de grote stenen molen aan de Venestraat, die in 1714 in bedrijf was, kon deze molen verdwijnen.

Bron: Over molens en molenaars te Geertruidenberg, art. door Bas Zijlmans, in In de Hollantsche Tuyn. Historische wetenswaardigheden van Geertruidenberg, Raamsdonk, Made en Drimmelen, 1984.

De molen is afgebeeld op onderstaande zeer vage kaart uit 1625.