Molen Rosmolen op Korvel (1e), Tilburg

Tilburg, Noord-Brabant

Rosmolen op Korvel (1e)

Tilburg
Meierij van 's-Hertogenbosch

In 1506 werd in de nabijheid van de Korvelse molen een rosmolen gebouwd.

Op 20 juni 1506 oorkondden zij, dat wil zeggen de heer, de schout, de schepenen, de kerkmeesters, de gezworenen van de gemeint alsmede de "gemeijn gebueren": "Hebben eendrachtig geconstateerd en gegund een grondplaats erfelijk aan de heren Jan Back ridder en Gosen van Brecht ridder om voor hunne nakomelingen te mogen zetten, stellen en oprichten een rosmolen op de gemeine strate te Corvel...enz."

De 'grondplaats aan de gemeine strate' lag vermoedelijk op de grond die in 1879 door Johannes Sprangers jr. en anderen aan de eerwaarde paters Kapucijnen werd verkocht en waarop deze laatsten hun klooster en kerk hebben gebouwd.

De laatste vermelding dateert uit 1682.

Bron: "Molens, maalderijen, meelfabrieken in Tilburg", Ad Vorselaars en Jan Scheirs, 2007. Verzameling H. van der Kaay.