Molen Naardermeer (4/12), Muiderberg

Muiderberg, Noord-Holland

Naardermeer (4/12)

Muiderberg
Gooise Meren, Noord-Holland
Vechtstreek

geschiedenis
Tussen 1623 en 1629 werd het Naardermeer drooggelegd door Jan Adriaansz Leeghwater, maar in 1629 werd het weer onder water gezet om Amsterdam te beschermen tegen oprukkende Spaanse troepen (bron o.a. wikipedia). Deze molen was onderdeel van het project en staat op de kaart die Nicolaas Bonifatius in 1629 maakte van de drooggelegde Naardermeer (uitsnede zie onder), evenals de poldermolens Naardermeer (5/12) en (6/12).

Duidelijk is dat (4/12) t/m (6/12) wipmolens zijn.

Buiten de drooggelegde Naardermeer staan op de uitsnede uit 1629 2 molens op de kaart, waarbij het niet vast te stellen welke van de 4 molens op de kaart van Dou uit 1647 dit feitelijk betreffen: Naardermeer (1/12), (2/12), (3/12) of de Bergermolen. Kennelijk is er na 1629 nog wat veranderd aan de configuratie van de molens buiten het drooggelegde Naardermeer. Mogelijk zijn molens uit de geïnundeerde Naardermeer hierheen overgebracht. Duidelijk is dat het meest waarschijnlijk wipmolens waren.

De locatie is gebaseerd op de kaart van J.J. Dou uit 1647, waarop de zes windmolens staan.