Molen (ros-grutmolen), Middelharnis

Middelharnis, Zuid-Holland

grutmolen

Middelharnis
Goeree-Overflakkee, Zuid-Holland
Goeree-Overflakkee

versieringen
boven de deur van de grutterij was een afbeelding van een grutmolen, aangedreven door een rondlopend paard.

geschiedenis
Op 22 juli 1762 werd octrooi verleend voor het oprichten van deze grutmolen, maar vóór die tijds stond er al één. Zo was er al in 1730 een geschil met de grutters van Dordrecht, Delft en Rotterdam inzake de bouw van een grutterij in Middelharnis. De ambachtsheren deelden aan de Staten van Holland en West-Friesland mede, dat zij niet genegen waren de eigenaar van de grutterij, Abraham de Man, een bouwstop op te leggen.

Vermoedelijk werd de grutmolen uit 1730 in 1770 buiten gebruik gesteld, in dat jaar dat '...door Pieter Meijer en Dirk van der Slik in plaats van de grutmoolen, waarmeede haar huijs no. 19 is aangeslaagen, vijf wooningjes zijnde gestigt.'

Bron: De molens van Goeree-Overflakkee van Jan Both.

Declaratie met kwitantie van S.A. van der Schilde, procureur, voor de
ambachtsheeren van Middelharnis wegens de kosten van zijn bemoeiingen
ter verkrijging van een octrooi van de Staten van Holland en Westfriesland
tot het oprichten van een grutmolen te Middelharnis, en lijst van door de
rentmeester der ambachtsheren gemaakte onkosten voor dit doel.
1761-1763

1765 feest in Middelharnis
Viering van het 300 jarig feest. Feestrede van de plaatselijk predikant Hannot. De mensen waren van heinde en ver gekomen om de feestelijkheden mee te maken. Vele huizen verlicht, van alle schuiten en schepen wapperden de vlaggen. Boven de hoofdentree van het raadhuis werd een fraai houtsnijwerk in het raam onthuld, voorstellende de beschermheilige van Middelharnis. Boven de deur van de grutterij zag men de afbeelding van een grutmolen, aangedreven door een rondlopend paard, en de ramen werden door kaarsen verlicht. Ook het huis van de wijnkoper was schitterend geïllumineerd. Van het raadhuis tot aan de visbank op de Kaai was een touw gespannen, waarlangs vuurwerk liep. Voor het raadhuis en andere belangrijke gebouwen werd vuurwerk afgestoken en in de haven hadden alle schepen de vlag hoog in top. In het voorhuis van Jan Schenk zag men een sierlijk gemaakte kroon. Honderden, zo niet duizenden mensen waren op de been, waarvan ook velen van buiten het eiland.

Bron: zie externe link