Molen Zuidmolen, Tholen

Tholen, Zeeland

Tholen
Tholen, Zeeland
Tholen

omgewaaid
geschiedenis
In 1562 kreeg de stad van Philips II toestemming een erfelijke losrente te verkopen om de nieuw gebouwde windmolen mee te betalen. Vermoedelijk was dit voor de molen buiten de Zuideyndsepoort (Cromvliet), die de vorige molen zal hebben vervangen. In de stadsrekening van 1565 wordt hij voor het eerst genoemd.

De molen bestond slechts kort. Huybrecht Gijsbrechtzn. die hem op 13 mei 1575 voor £ 57.5 had gehuurd, kon dat jaar slechts 6 maanden en 5 weken malen, omdat de molen door een "groote tempeest van windt" was omgewaaid. Dit moet bij de zware storm van 15 december 1575 zijn gebeurd. Kort na de storm werden de restanten afgebroken en binnen de stad gebracht, omdat men vreesde dat ze zouden wegdrijven. Later werd het hout per schip naar Bergen op Zoom vervoerd, waar het vermoedelijk werd gebruikt voor de nieuwe molen op de wal.

Bron: De Windmolen 22, 1980: "De molens van de stad Tholen", J.P.B. Zuurdeeg. Verzameling H. van der Kaay.