Molen Leemolen, voorganger, De Lier

De Lier, Zuid-Holland

Westland, Zuid-Holland
Westerlee
Westland

vervangen
geschiedenis
In een leenregister van 1393 staan 'de molen, molenwerf en de wind' vermeld. Eigenaar was toen Gerijt van Heemskerck.
In 1604 blijkt Adryaan Cornelisz de molenaar en in 1620 Leendert Fransz den Aert. In 1627 sterft deze molenaar en zijn vrouw weduwe Neeltje Jans, verkoopt de molen voor 3200 gulden aan haar zoon Jacob Lenaertsz, die als achternaam Van der Lee aanneemt.
Hij laat de standerdmolen rond 1630 vervangen door een wipmolen, wat makkelijker te hanteren is met de maalstoelen op de begane grond.

Deze wipmolen gaat ongeveer 150 jaar mee, totdat in 1788 Willem de Oude molenaar wordt. De molen wordt vervangen door een ronde, stenen grondzeiler.
Naast de molen komt een woonhuis en schuurtje vlak langs de Hoefweg (thans Leeweg), vlakbij de brug over de Lee. Aan de andere zijde van de brug staat tot de huidige dag de Leewoning. Na tien jaar verkoopt Willem de Oude de korenmolen aan Bernardus Nieuwland, welke hem slechts vijf jaar bezit. Het zijn woelige tijden wegens de Franse overheersing, met veel onzekerheden in de handel.

trivia
De molen staat op de kaart van 1661 nog ingetekend als een standerdmolen, de standerdmolen was in 1630 al vervangen door een wipmolen.
De kaart was oorspronkelijk getekend in 1619, en is toen in 1661 opnieuw gemeten door de landmeter genaamd Johannes van Swieten.