Molen van D. Bruinsma, Tzum/ Tsjom

Tzum/ Tsjom, Fryslân

Tzum/ Tsjom
Waadhoeke, Fryslân

schroef, 50 cm opvoerhoogte

1941 buiten gebruik voor 1949 vervangen
geschiedenis
Volgens de Rijksinventarisatie van 1943 (molen no. 5. Allemolens) stond deze houten achtkante bovenkruier in de nabijheid van de Nieuwbuurtsterweg, op perceel no. 1853. Bouwjaar onbekend, een keer verplaatst en vergroot. Hij bemaalde 10 pondemaat. In augustus 1941 werd hij wegens bouwvalligheid buiten gebruik gesteld. De molen had houten roeden met een vlucht van 5 meter, de molen was ca. 3 m hoog.
De molen had een open scheprad met een opvoerhoogte van 0,5 m, of een schroef die stuk was. De molen had windbelemmering door de woning van bewoner D. Bruinsma.
"De boven bedoelde molen is klein en bestemd voor het beman bemalen van 10 pdm grasland dat uitgeticheld is, en in de zuider polder ligt. De molen is buiten gebruik gesteld wegens de hooge kosten van onder oud. Hij word niet weer op gemaakt maar eerder afgebroken, daar hij niet exonomisch is."
De gehele pagina is met rood potlood doorgehaald met de geschreven tekst "weidemolen".

Op de bij de Rijksinventarisatie van 1943 behorende kaart (Allemolens) staat deze molen no. 5 abusievelijk aangegeven op de plaats van de toen afgebroken molen van polder 36, 0,4 km te zuidelijk.

Op de waterstaatskaart van 1947-'49 staat hier een windmotor vermeld, zie Opvolger.

Toen D. Bruinsma in de Friesche Courant van 16 dec. 1943 vier houten kamraderen aanbood voor ƒ 20, woonde hij op nummer 278. Volgens de Franeker Courant van 28 feb. 1941 woonde D. Bruinsma toen al aan de Nieuwbuursterweg op nr. 278. In dezelfde krant van 26 april 1949 gaf hij echter nog steeds “Tzum 278” als adres op, zodat daar toen geen Greidanus woonde. De polder heette wel zo en dat zal dan komen omdat die de eigenaar was.
Dick Bunskoeke, 13 nov. 2022.