Molen (rosoliemolen), Veghel

Veghel, Noord-Brabant

Veghel
Molenstraat
Meierijstad, Noord-Brabant
Meierij van 's-Hertogenbosch

geschiedenis
In 1797 werd een rosoliemolen opgericht in de Molenstraat te Veghel (niet verwarren met de windmolen in de Molenstraat!).
Deze molen werd opgericht door Peter van den Boer uit Oisterwijk, gehuwd met de weduwe van molenaar Johannes van de Wiel (rosoliemolen aan het Hoogeinde/Eikelkamp).
Dat is tegen het zere been van zijn stiefkinderen Rogier, Hendrik, Franciscus en Mechelina van de Wiel. Zij schrijven het gemeentebestuur van Veghel aan om de oprichting van een tweede molen tegen te houden en wijzen op het belang van het innoveren van de bestaande oliemolen aan het Hoogeinde om samen met de oliemolens van naburige plaatsen de aanvoer van zaden vlotter te kunnen verwerken.
De familie Van de Wiel vist naast het net, want een tweede oliemolen wordt in de Molenstraat opgericht.

Bron: Het Bosch genaempt Den Ekelkamp,
geschreven door Rolf Vonk