Molen (poldermolen, ondermolen?), Medemblik

Medemblik, Noord-Holland

(poldermolen, ondermolen?)

Medemblik
tegenwoordig Korte Brake 1-5/Lichtewaterlaan 2
De Vier Noorder Koggen

geschiedenis
Op de kaart van Johan Blaeu uit 1649 staat hier een molen aangegeven. Het lijkt een poldermolen, ondermolen van een tweegang samen met Tenbruggencatenummer 15149. Mogelijk dienden de beide molens om polderwater van De Vier Noorder Koggen uit te slaan op de stadsgracht van Medemblik, om deze door te spoelen.

Op de kadastrale minuutkaart van 1825 is hier een gekromd slootje getekend dat mogelijk een restant was van de tussenboezem. Hierdoor is de locatie van beide molens redelijk te schatten, grofweg op de huidige locaties van Korte Brake 1-5/Lichtewaterlaan 2, resp. Baljuwstraat 12-18.

Voor informatie over De Vier Noorder Koggen, klik door naar De Vier Noorder Koggen, molen 1, Tenbruggencatenummer 02765 s.