Molen op de Noordwal, 's-Hertogenbosch

's-Hertogenbosch, Noord-Brabant

Molen op de Noordwal

's-Hertogenbosch
op de Noordwal
Meierij van 's-Hertogenbosch

geschiedenis
De Tafel van de Heilige Geest, gewoonlijk het Geefhuis genoemd, verplaatste zijn korenmolen in 1596 van bij Hintham naar hun eigen grond aan de Noordwal. Doordat de molenaar Van Casteren bezwaar aantekende tegen de bouw van een molen zo dichtbij de zijne (*), verkreeg de rector Jacob van Balen pas op 28 april 1597 de bouwvergunning.

Bij het beleg van 1601 werd de molen slechts licht beschadigd.

De molen komt nog voor op de kaart van Blaeu van 1649. Aangezien Van Casteren zijn molen verplaatst had en een van zijn nazaten hem in 1673 weer terugzette, zal de molen van het Geefhuis toen zijn verdwenen.

Bron: Molenwandeling over de stadswal, artikelenreeks door Nico Jurgens, 1997. Verzameling H. van der Kaay.

De locatie is slechts een ruwe schatting.

(*) Mogelijk is er wat verwarring tussen de molens van het Gasthuis aan de Noordwal en de Kaseterenswal.