Molen Broek- en Simontjespolder, Warmond

Warmond, Zuid-Holland

Warmond C (3) 252 De Broek en Simons Polder

De wipmolen bemaalde de polder Broek en Simontjes, ca. 255 ha.
De Broekpolder werd in 1625 opgericht, en in 1637 volgde samenvoeging met de Simontjespolder.

Leydse Courant, 7 aug. 1840:
"Op Donderdag den 13 Augustus 1840, des voormiddags ten 11 ure, in de Herberg aan de Kwaak, onder Oegstueest, OPENBARE BESTEDING van het SCHIETEN van ongeveer 285 Ellen TOGT, ter toeleiding; van het Polderwater naar den nieuw gebouwd wordende Molen [dbnr. 1432], op den Broek- en Simontjes-Polder, gelegen in de Gemeenten Warmond en Oegstgeest, met 51 Ellen Scheisloot om de Molenwerf, het gedeeltelijk DAMMEN van de Oude Molenboezem-Sloot en andere bijkomende AARDWERKEN. Alles zoodanig zulks is afgebakend en daags vóór de Besteding, des voormiddags tusschen 9 en 12 uren, op de plaats zelve zal worden aangewezen; zullende de Voorwaarden dier Besteding, vin af den 6 Augustus 1840, dagelijks, den Zondag uitgezonderd, des voormiddags, ter lezing liggen ter Secretarie van Warmond.
Voorts is men van meening, ten dage, plaatse en ure als boven, in het openbaar voor Afbraak te Verkoopen: Den HOUTEN WIP-WATERMOLEN des genoemden Polders, waarin de Boven-As en eene der Roeden nog bijna nieuw zijn."