Molen Ken U Zelfe / Ken U Zelven, Werkendam

Werkendam, Noord-Brabant

Werkendam
Altena, Noord-Brabant
Land van Heusden en Altena
Werkendam A (1) 267 De weduwe & kinderen Dirk Pieck

geschiedenis
Oorspronkelijk stond op de vierkante onderbouw een wip-stellingmolen. Nadat deze verbrandde, maakte men er een ronde stenen molen van.

Op 11 november 1381 werd "Herbaren van Riede beleend met het geracht en de molen van Werkendam enz." Herbaren van Riede, werd geboren rond 1355, was heer van Pendrecht, ridder (1379, 1402), heemraad van de Grote Waard (1410). Hij trouwde in 1402 met Liedwi van Nispen. In 1450 ontving Herbaren van Ride (geb. rond 1430), heer van Werkendam, in 1450 in leen de ambachtsheerlijkheid met schoutambt, gemaal, bieraccijns, kerkgift en molen in Werkendam.

In 1632 was sprake was van 115 huizen en éénen koornmolen.
(Kabinet Van Nederlandsche En Kleefsche Oudheden, deel 4, 1793.)

In een akte verleden voor schout en schepenen van Werkendam van februari 1652, staat dat "Kornelis Pauwliszn van Oosterhout, molenaar van de wint- en rosmolen met de geheele schuyr ende huysinge neffens de poort aen de westsijde, die huurde voor de tijd van zeven achtereenvolgende jaeren, de prijs bedroeg vijf gouden Carel guldens 's jaers."
(Bron: Hist.Vereniging Werkendam, uitgave sept. 2007, samengesteld door Martin Boot en Bas voor den Dag)

Oprechte Haerlemsche Courant, 30 maart 1688:
"Men laet yder weten, dat de Wint-Koorn-Molen ende Ros-Molen tot Werckendam nu aenstaende Mey uyt haer Huur sullen wesen: Die genegen is, deselve weder in te huren, adressere sig aen den Schout tot Werckendam, of in den Haeg aen de Nots. Willem van den Berg."

Op het kaartdetail van 1769 in de collectie Hingman is een grondzeiler te zien. Dat zou er dan op kunnen duiden dat er een grondzeiler stond vóór of i.p.v. de wipstellingmolen.
de red. NSR
Molensteen nabij voormalige molenplaats.

Molenaars:
- Jan Aerts, genoemd in 1624
- Hendrick Lenaertsz. van 1625 tot 1637 (geb. ca. 1600)
- Lenaert Hendricksen van Rijckevorst (geb. 1625)
- Hendrick Lenaerts van Rijckevorst, geb. 17 jan. 1658 / overl. 1697 of later (39 jaar)
- 1637 tot 1679 Cornelis Paulusz van Oosterhout, geb.1610 / ovel 20-07-1679 (69 jaar)
- 1679 tot 1683 Pieternella Cornelis van Oosterhout, dochter van Cornelis van Oosterhout, zij huwde Jacob Jansen Boesert, molenaar die op 14 april 1683 overleed. Zij huwde Goossens Cornelisse Schrieck, geen molenaar, overl. 1707.
- 1683 tot 1697 Gerrit Pietersen van Gilst, geb.1635 / overl.1696 (ca 61 jaar)
- 1697 tot 1730 Mattheus, zoon van Gerrit van Gilst
- 1754 tot 1792 Gertruij, kleindochter van Gerrit van Gilst, geb. 17 nov. 1719 / overl. 1797 (78 jaar) (zij huwde Dirk Dirksz Piek)
- 1792 tot 1804 Arie Heijmans, geb. 6 spet. 1742 / overl. 28 mei 1804 (61 jaar) was in 1795 korenmolenaar op een ros- en windkorenmolen
- 1804 tot 1814 Leendert Heijmans (geb. 20 jan. 1782 te Werkendam - overl 26 feb. 1814 te Werkendam (32 jr.)
- 1814 tot 1823 De weduwe van Arij Heijmans, Alida Loeven, geb. 29 nov. 1744 / overl. 1823. Bleef tot haar dood de eigenaresse van de molen. Haar stiefkleinzoon Dirk Pieck erfde de molen, hij overl. in 1831 waarna de molen werd verkocht.
- 1823 tot 1831 Dirk Mattheusz Piek (zoon van Mattheus Dirksz Pieck en Anna Elisabeth Jansen de Graaf), geb. 24 maart 1797 / 19 juli 1830 (33 jaar)
- 1804 tot 1810 Leendert Ariensz Heijmans, (zoon van Arij Heijmans en Alida Loeven), geb. 20 jan. 1782 / overl. 12 sept. 1810 (28 jaar)
- 1810 tot 1814 weduwe van Leendert Ariensz Heijmans, Anna Elisabeth Jansen de Graaf, geb. 29 jan. 1769 / overl. 6 juni 1823 (54 jaar)
- 1831 tot 1852 Joannes van de Nieuwenhuyzen, vertrok naar Dordt
- tot 7 dec. 1852 Leendert van Rijn, verliet de molen gaat naar Mijdrecht
- 1848 Gerrit Verheyden, vertrok in 1856 naar Capelle
- 1856 tot 1874 Arie Fransche van den Steenhoven (zoon van Teunis Fransen van den Steenhoven en Neeltje Sluimers), geb. 28 juni 1827 / overl. 25 dec. 1874 (47 jaar)
- 1875 tot 1885 Johannes van den Steenhoven (zoon van Arie Fransche van den Steenhoven en Klazina Maria de Nouzer), geb. 17 okt. 1854 / overl. 31 jan. 1885 (30 jaar) (Klazina Maria de Nouzer hertrouwde met Jacob Frederiks)
- 1885 tot 1940 Jacob Frederiks (zoon van Jan Cornelis Frederiks en Klasina Leeuwe), geb. 24 feb. 1861 / overl. 29 mei 1940 (79 jaar)
- 1940 tot 1945 Arie Frans van den Steenhoven, (zoon van Johannes van den Steenhoven en Sijke Vos), geb. 7 okt. 1883/ overl. 27 feb. 1949 op (65 jaar)