Molen van Gerrit Loenink, Haarle

Haarle, Overijssel

Kerkweg nz.
Hellendoorn, Overijssel
Twente
Hellendoorn F (2E) 410a Gerrit Loenink, landb.

Gezien de locatie in de schuur naast de boerderij van Loenink nemen wij aan dat dit een rosmolen was.

In 1992 werden er door amateur-historicus J.H. Schoot Uiterkamp interviews afgenomen bij ouden van dagen, die – anderhalve eeuw later – nog honderduit over Loenink wisten te vertellen. Een van de verhalen is dat Gerrit Loenink bezig geweest is om een cichoreifabriek op te richten om cichoreiwortels te gaan verbouwen, drogen en vermalen. Het eindproduct diende als versterking voor de – toen nog – dure koffie. Een van de meest dichtbij gelegen cichoreifabrieken in Salland was die in Dalfsen, welk pas in 1858 werd opgericht. In ieder geval is dat er in Haarle nooit van gekomen.
Bron: Gerrit Loenink (1767-1834) Vooruitziend landbouwer als burgemeester van Haarle, 2019.

trivia
Bij Eetcafé de Droadnagel, Molenweg 8, is onderstaand monumentje met een een kantsteen en de letters CWL opgesteld. Dit is dus niet de locatie van de rosmolen van dit record! Het is ons niet bekend van welke molen of fabriek de kantsteen afkomstig is.