Molen Watermolen van Ginneken, Breda

Breda, Noord-Brabant

hoek Ginnekenseweg en J.W. Frisolaan
Molenleij
De Zandbergen/ Ginneken
Baronie en Markiezaat

geschiedenis
De eerste vermelding van de molen is in een plaatsbepaling van gronden rond Breda uit 1280. De Molenleij vormde de grens tussen Breda en Ginneken. Gezien de naam van de molen moet hij op de Ginnekense (zuidelijke of linker-) oever hebben gelegen.

Tijdens het beleg van Breda door Spinola in 1624 liep de watermolen weinig schade op, in tegenstelling tot de standerd-schorsmolen in de nabijheid die afbrandde. De watermolen op de Molenleij werd als versterkte post ingericht, er werden drie redouten aangelegd.

Maar tijdens het beleg van Breda door Frederik Hendrik in 1637 werd de watermolen door brand verwoest en waarschijnlijk niet meer herbouwd. Het cijnsboek van Ginneken vermeld in 1699 nog dat bij het perceel het recht hoorde de molen indien gewenst te mogen herbouwen.

Bronnen:
- De Zandbergen onder Teteringen door de eeuwen heen, A.W. Jansen, Engelbrecht van Nassau, Heemkundige Kring Breda. Jaargang 12, nummer 2-1993.
- Watermolens in Noord-Brabant vroeger en nu, Ir. Piet-Hein van Halder, 2010.