Molen Korenmolen van West-Vlieland, Vlieland

Vlieland, Fryslân

Vlieland, Fryslân
West-Vlieland
Vlieland

Uit 1553 is een vermelding van de molen bekend.

Bron: Het molenbestand in Friesland, een overzicht van het aantal der industriemolens in Frl. tot 1900, art. door drs. D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 40, dec. 1985.

D.M. Bunskoeke heeft tevens gemeld dat het een standerdmolen betrof. Een (verwijzing naar de) oorspronkelijke bron is nog niet bekend.

Voor een mogelijke vervanging van de molen tussen 1553 en 1714 zijn geen aanwijzingen gevonden.

De molen werd in 1714 door een storm vernield of mogelijk door het water weggespoeld.
In dat jaar werd West-Vlieland voor éénvijfde part mede-eigenaar van de molen op Oost-Vlieland (voorganger dbnr. 6180 of opvolger dbnr. 14241).

Bron ondermeer: De korenmolen van Vlieland, art. door Chris Visser in De Utskoat nr. 115, sept. 2004.

Op onderstaande kaart uit het regionaal archief Alkmaar is de molen naast de kerk op 'Twest endt' weergegeven.

trivia
Waarschijnlijk is door de aanleg van de stuifdijk tussen Texel en Eierland in 1630 het geulenpatroon op de zeebodem veranderd. Het dorp West-Vlieland kreeg mogelijk hierdoor te maken met sterkere zeestromingen, waardoor het gehele dorp geleidelijk aan in de zee verdween. In 1736 stonden er nog maar twee huizen. Hierna zijn ook de laatste resten van het dorp in zee verdwenen.

Het voormalige dorp West-Vlieland is nu te positioneren in de Noordzee, ten noorden van de Vliehors. Kaarten met daarop de molen zijn vooralsnog niet bekend. Ook anderszins is de positie van de molen ten opzichte van het dorp niet bekend. De coördinaten van het verdronken dorp als geheel zijn wel bekend (bron: wikipedia) en zijn dan ook gebruikt als globale coördinaten voor de molen.