Molen De molen Durksz., Drachten

Drachten, Fryslân

De molen Durksz.

Drachten
aan de Pijp a/d zuidkant van de vaart
Smallingerland, Fryslân

geschiedenis
De molen Durksz stond oorspronkelijk bij de zogenaamde Pijp aan de zuidkant van de vaart tegenover de herberg. (Nu kruising Noorderhogeweg/ Moleneind).
In 1695 verplaatste Durksz deze standerdmolen naar het centrum (nu Rabobank). De kroniekschrijver Bearn Lap (Fabritius) tekende het volgende op over deze verhuizing:"daar leiden doen veeltyds Eiken stambomen op dien Hoek dies onder vierkante standermolen is doen gebragt op rollen naar het gebuurte. Dat was op een meityd. Doe was de gravery zoo sterk in Dragten als het volk van het veen namiddags kwamen zij waren in staat om die molen gaande te trekken op rollen".
In 1716 werd de oude standerdmolen door een achtkante stellingmolen vervangen. Door de bevolkingsgroei kon de 'oude molen' niet meer aan de vraag voldoen.

Bron: archief Simen Mulder
Bron: archief Bunskoeke.