Molen Homolen, Brammelo

Brammelo, Overijssel
v

korte karakteristiek

naam
Homolen
modeltype
Watermolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
beek
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
14837
oude dbnr.
V14837
Meest recente aanpassing
| Conversie

locatie

plaats
Brammelo
plaatsaanduiding
Diepenheimseweg 32
beek
gemeente
Haaksbergen, Overijssel
streek
Twente
geo positie
X: 242651, Y: 465944
N: 52.17468, O: 6.66862

constructie

modeltype
Watermolen
krachtbron
water
kenmerken
functie
gangwerk
wateras
rad
rad diameter
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis
In 1337 en 1339 wordt onder Haaksbergen vermeld ene Arnoldus thor Hoenmolen, in 1381/83 komt in een lijst van leenmannen van het Sticht Utrecht voor: 'Item Gerijt Keyge hout die tiende smal ende grof over die Hemole in den kerspel van Hokesberghe gheleghen'.

Het Schattingsregister van 1475 noemt Honmole. Bij de in 1582 door de Spaanse koning verbeurd verklaarde goederen van staatsgezinden behoorde ook: 'Hoemolle is verstorven ende naeder-handt vermitz d'ongesellige tyt, geheel verwuestet gebleven'. Vermeldingen van de molen zelf zijn niet bekend

Het is niet onmogelijk dat de Homolen, evenals de wat stroomopwaarts gelegen Siedemölle (Tenbruggencatenummer 14841) het bestaan heeft moeten opgeven door de wateronttrekking ten gevolge van de werken aan de Buurserbeek door Deventer, die rond 1400 hun beslag kregen. Toen werd de Buurserbeek om Haaksbergen heen geleid, de oude beek in Brammelo was daarvan een tak, nu verlegd en Klaashuisleiding genaamd. Die lag vroeger dicht ten noorden langs de boerderij en de grote schuur.

Even voorbij deze schuur, naast de plaats waar thans een hek toegang geeft naar het weiland, lag eertijds een natte laagte, bekend als 'Mölnkolk'. Nog bevindt zich daar allerlei paalwerk in de grond. De beek is thans meer naar het noorden verlegd.

Bronnen:
- Molens, Mulders, Meesters, H. Hagens, 1978, blz. 422.
- Het erve Homölle, art. door W.E. ten Asbroek en J.G.L. Overbeeke, ca. 1990. In Aold Hoksebarge, februari 2004, blz. 2533-2537, Historische Kring Haaksbergen.

aanvullingen

trivia
De locatie is een gissing gebaseerd op de beschrijving.