Molen van Huis Verwolde, Verwolde

Verwolde, Gelderland

Lochem, Gelderland
Laren
Achterhoek en Liemers

verwoest
geschiedenis
De oudste vermelding van de Verwoldese molen dateert van 1492, waar 'henrick van keppell' als eigenaar en Johan als 'bouman' van 'die mole' wordt genoemd. Schattingslijsten van 1495 en 1496 noemen Johan opter moelen.
In de 'Rekening van den Jare 1509 en volgende jaren toen Verwolde door Hertog Carel geconfisqueerd was' staan voor 1509 de inkomsten uit de molen opgevoerd. In dat jaar voorzag de molenaar de bouwers die het verwoeste slot opbouwden en versterkten met driedubbele wal, van het nodige meel om brood te bakken.

In 1510 werd het slot Verwolde belegerd door Overijsselse troepen en verwoest. Ook de molen overleefde dat niet, onder de inkomsten van Verwolde over 1511 staat aangegeven: 'Item die moele toe Verwoelde wart in 't yrste van den voirgeledenen jare van den Vyanden verbrant ende alnoch ongetymmert, ergo hyr van niet'.

De molen lag bij het erve Groot Bekman ofwel ''t goed ter Beek', waar de brug over de beek naar het erf voert. Beneden deze brug is nog de molenkolk zichtbaar.

Bron: Hagens H. "M's Mulders Meesters" 1978 p. 221.