Molen Watermolen bij Gendringen, Gendringen

Gendringen, Gelderland

Watermolen bij Gendringen

Gendringen
Oude IJsselstreek, Gelderland
Achterhoek en Liemers

geschiedenis
Een molen te Gendringen wordt voor het eerst vermeld op 28 augustus 1305, toen Dirk, heer van Byland, verklaarde dat de graaf van Gelre 'zijn hof, visserij en molen bij Gendringen' aan hem had gegeven. De molen was een dwangmolen, er mocht volgens een verklaring van 1329 geen tweede molen gebouwd worden en alle inwoners waren verplicht hier hun graan te laten malen.

Het goed werd in 1417 als 'Huys ende hofstad up Sluzencampe' in leen gegeven aan Bernt van der Wilten. In een beschrijving uit 1468 wordt de molen niet meer genoemd. In 1588 heette het leengoed 'die Sluiskamp itz die Wyltth'. Even ten noorden van het Huis de Wildt stond zeker vanaf 1477 een torenmolen.

De watermolen zal niet direct op de Oude IJssel hebben gelegen, maar op een vanuit de westelijke hogere gronden komende waterloop die de visvijvers en de grachten voedde. Deze gedachte vindt steun bij een kaart van N. Geelkercken uit 1644 waarop de grachten uitlopen in een kolk, de 'Sluyse Colck'.

Bron: Hagens H. "M's Mulders Meesters" 1978 p. 173.

De locatie is een gissing, gebaseerd op de sluiskolk op onderstaande kaart.