Molen Standerdmolen van Reimerswaal, Tholen

Tholen, Zeeland

Tholen, Zeeland
Reimerswaal, Zuid-Beveland
Zuid-Beveland

De molen staat aangegeven op de kaart van Jacob van Deventer uit ca. 1560, zie dbnr. 14776.

De verdronken stad staat op de kaart van Joan Blaeu uit 1664 als Romerswal, "nu verdestrueert en geheel te niet".

Citaat uit de niet meer bestaande webpagina orisant.com, verwijzend naar gebeurtenissen in het jaar 1573: Verjaagd door de moordende plunderexpedities van de Spanjaarden vluchten veel bewoners naar het vasteland van Zuid-Beveland en naar Tholen. Alle activiteiten in de stad komen stil te liggen. De huurders van de windmolen en van de watermolen kunnen hun huur niet meer betalen <...> Op 1 december [1573, Red.] verschijnen de geuzen met hun schepen voor de stad. Ze gaan aan wal en steken Reimerswaal in brand. Het vuur laat geen huis heel en maakt dat de stad voor drie jaar volledig ontvolkt is.

De locatie is slechts een ruwe aanduiding van de plek waar de stad ooit lag.

Bovenstaand aanzicht van Reimerswaal in volle glorie is overigens afkomstig uit de Nieuwe Cronyk van Zeeland van M. Smallegange, gepubliceerd in 1695. De stad was toen feitelijk al verlaten en grotendeels vernietigd. In de linkerbovenhoek is een kaartje geschetst met de destijds actuele situatie en de funderingen van de stad die af en toe boven water lagen.