Molen (stellingmolen), Rotterdam

(stellingmolen)

Rotterdam
ten zuiden de Binnenweg
Rotterdam-bij de Binnenwegsepoort

Bron: Rotterdams Jaarboekje 1969, J. Rotteveel, no. 57.

Het jaarboek geeft geen echte aanwijzing over de aandrijving, maar gezien de opmerking bij de 2 ros-loodwitmolens, zou dit een windmolen geweest kunnen zijn.

Rotterdamsche courant, 6 mei 1834

OPENBARE VR IJ WILLIGE VERKOOPING.
De Notarissen CORNELIS HENDRICUS VAN DER LOOT en Mr. PIERRE GERARD DALEN, residerende te Rotterdam, als last hebbende van derzelver Principaal, zijn voornemens om op MORGEN den 7 Mei 1834, namiddags ten 4 ure, in het -Lokaal der Publieke Verkoopingen, op de Gelderschekade, aldaar, in het openbaar te veilen en te verkoopen:

Eene kapitale, hechte, sterke en wel gesitueerde LOODWITMAKERIJ, met derzelver MOLEN en BUILMOLEN, DROOGKASTEN, VORM en DROOGKAGCHELS,
voorts een binnen zeer weinige jaren vertimmerd en geamelioreerd HUIS, waarin diverse behangen en meest gestukadoorde Vertrekken, Keuken, grooten gemetselden Regenbak en verdere Commoditeiten,
wijders twee PAARDENSTALLINGEN, KOETSHUIS, WAGENHUIS, PAKHUIS en ZOLDER, met eenen afzonderlijken Uitgang aan de Straat, mitsgaders een TUIN, beplant met exquise Vruchtboomen, MOESTUIN met eenen afzonderlijken Uitgang in de Tuinderslaan en ERVE,
alles staande en gelegen aan de noordzijde van den Binnenweg, te Rotterdam, op het Kadaster bekend sectie B, n.is 1051 tot en met 1057, wijk S, n.is 181 en 182. Aangeslagen in de Grondbelasting over den jare 1833 tot ƒ 120, 6005. Kunnende dadelijk worden aanvaard.
En zal de Kooper, des begeerende, ten minste de Helft van deszelfs Koopprijs op het te Veilene als Kustingschuld kunnen gevestigd laten, tegen aflossing van één Tiende Gedeelte. Zijnde inmiddels nadere informatien te bekomen ten Kantoren van de voornoemde Notarissen, aan de Korte-Hoogstraat en westzijde van de Leuvehaven, te Rotterdam, en is hetzelve te Veilene nog HEDEN en MORGEN te zien, mits gemunieerd zijnde van een Permissiebiljet, door één der gezegde Notarissen geteekend.

De molen stond aan 'de Binnenwegh even buijten deze stadt, bekent ten oosten de Tuijnderslaan'.

De coördinaten zijn bij benadering ingevuld, het is moeilijk na te gaan helaas.