Molen De Zuidmolen, Rotterdam

De Zuidmolen

Rotterdam
to. het eind van de Hoochstraat vlakbij de Oostpoort
Rotterdam-bij de Oostpoort

geschiedenis
Standerdmolen ten Z van de Oostpoort. Komt voor het eerst voor op de kaart van Jacob van Deventer uit 1562. Geen verdere gegevens bekend.
Bron: Rotterdams Jaarboekje 1969, J. Rotteveel, no. 44.

56. 11-05-1648. Jan Leendertsz. molenaar wonende Rotterdam verkoopt Vincent van Palesteijn een korenwindmolen met de grond daarop deze staat genaamd de Zuidmolen alsmede een huis en erf met stalling omtrent de Rotterdamse poort, belend NW het huis van Vranck Cornelisz. voerman en ZO de stads haven muur en de molenwerf of veste, strekkende voor van de straat tot achter aan aan de zelfde haven of water, item nog de rosmolen met het erf mede aldaar, gelegen bij de poort aan de Broersvest, alles volgens de oude waarbrieven, daarvan de jongste is van 13-05-1643, belast met 8 gld 9 st 8 p per jr, te weten 3 gld het weeshuis en de kerk dezer stede, 2 gld 5 st tbv de Carhuizers buiten Delft en dezer stede 7 st 8 p en nog op de schuur 12 st per jr, voor 2400 gld in gereed geld ontvangen.
Bron: Oud Rechterlijk Archief van Schiedam, Gifteboek, inv.nr. 343 (1647-1654).
Hans Terlouw, 1 sept. 2023.