Molen aan de Molenstraat, 's-Hertogenbosch

's-Hertogenbosch, Noord-Brabant
v

korte karakteristiek

naam
Molen aan de Molenstraat
modeltype
Watermolen
functie
korenmolen
bouwjaar
toestand
restant
beek
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
14638
oude dbnr.
V14638
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
's-Hertogenbosch
plaatsaanduiding
hoek Molenstraat-Korenbrugstraat
beek
gemeente
's-Hertogenbosch, Noord-Brabant
streek
Meierij van 's-Hertogenbosch
geo positie
X: 148974, Y: 411203
N: 51.68958, O: 5.30006

constructie

modeltype
Watermolen
krachtbron
water
kenmerken
functie
gangwerk
wateras
rad
rad diameter
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
restant
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis
De Molenstraat verbindt de Lepelstraat met de straat Uilenburg. De naam doet verwachten, dat er in de buurt een molen heeft gestaan. Op de hoek met de Korenbrugstraat, staat op Molenstraat nummer 2 het in oorsprong vermoedelijk 16e-eeuwse huis De Drie Kronen. Het is een van de grootste panden van de binnenstadswijk De Uilenburg. De zijgevel is over een lengte van meer dan dertig meter gefundeerd op een kademuur van de Binnendieze (Vughterstroom). De Drie Kronen bestaat feitelijk uit drie delen, het voorhuis, tussendeel en achterhuis.

Het grenst in de Molenstraat aan het boven de Binnendieze (Vughterstroom) gebouwde pand, waarin nu café-restaurant Van Puffelen is gevestigd. De bouw, combinatie én de hoek die deze twee huizen met elkaar vormen doet vermoeden, dat daar ooit een watermolen geweest moet zijn. Deze gedachte wordt versterkt door de wetenschap dat achter het pand Molenstraat 4 de Vughterstroom en de Verwersstroom samenkomen. Daar vormen ze één stroom, die veel sterker is dan normaal voor de Binnendieze: een uitnemende plaats voor een watermolen.

Bij een onderzoek aan De Drie Kronen ontdekte men vier openingen voor spiloplegging, waar de as van het schoepenrad van de watermolen heeft gelopen. Het is verder bekend dat in vroegere tijden veel koren de stad werd binnengebracht via de nabij gelegen Sint-Janspoort. In de herbergen in de Uilenburg werd veel graan verhandeld, de Korenbrugstraat en de beide Korenstraatjes dragen niet voor niets hun naam. De door waterkracht aangedreven molen is daarom zeer waarschijnlijk een korenmolen geweest.

Tekst: "Molen aan de Molenstraat", art. door Ed Hupkens, in Stadsblad, 19 mei 2010.