Molen De Rob / De Prins van Oranje, Amsterdam

De Rob / De Prins van Oranje
kruitmolen

aan de zuidzijde van de Overtoom

geschiedenis
Jan van der Streng, Dirk Nagel en Jan Wattens Junior, makelaers, zullen op Maendag den 17 Augusty te Amsterdam in het Oude Heerenlogement verkopen een zeer welgeleegen en vermaerde kruytmoolen, genaemt de Prins van Oranje en de Rob, met deszelfs hegte en sterke huyzingen, pakhuyzen, stallen wagenhuys … geleegen buyten de Leydse Poort der stad Amsterdam aen de Overtoomse Weg…*

Amst. Crt., den 25 Juny 1739

*Zij werd gesloopt (Amst. Crt. 4 Augustus 1740) De buskruit- en touwwerkmakerij van Dirk Steen werd na zijn dood door de weduwe geb. van de Wall, onder de bestaande firma Dirk Steen en Comp. voortgezet. –Amst. Crt. 24 December 1763.

Gegevens over de Nijverheid van Amsterdam, bijeengelezen uit advertenties in de Amsterdamsche Courant 1667-1794 door Dr. Leonie van Nierop
28e Jaarb. (1931) Amstelod, bldz. 111

trivia
In het midden van de 16e eeuw is de fabricage van buskruit in ons land op gang gekomen. Daarbij ging het nog om kleine eenmans bedrijven waarbij het kruit met de hand werd gemaakt. In de 17e eeuw kregen de kruitmakers het vak aardig onder de knie en werd het Hollandsche buskruit zelfs beroemd.
Vooral in Holland en in Zeeland ontstonden toen op verschillende plaatsen buskruitmolens, o.a. in Amsterdam, Purmerend, Ouderkerk aan de Amstel en Muiden in Noord-Holland, in Rotterdam, Leiden en Delft in Zuid-Holland, terwijl in Zeeland Middelburg en Vlissingen bekende centra waren.
Dit is niet zo verwonderlijk want de grootste afnemers waren: de Staten van Holland, de Admiraliteiten, de V.O.C en de W.I.C.
Van de meeste buskruitmolens is echter weinig bekend.
Ze kregen pas aandacht als er ongelukken gebeurden.