- trivia
- In het midden van de 16e eeuw is de fabricage van buskruit in ons land op gang gekomen. Daarbij ging het nog om kleine eenmans bedrijven waarbij het kruit met de hand werd gemaakt.
In de 17e eeuw kregen de kruitmakers het vak aardig onder de knie en werd het Hollandsche buskruit zelfs beroemd. Vooral in Holland en in Zeeland ontstonden toen op verschillende plaatsen buskruitmolens, o.a. in Amsterdam, Purmerend, Ouderkerk aan de Amstel en Muiden in Noord-Holland, in Rotterdam, Leiden en Delft in Zuid-Holland, terwijl in Zeeland Middelburg en Vlissingen bekende centra waren. Dit is niet zo verwonderlijk want de grootste afnemers waren: de Staten van Holland, de Admiraliteiten, de V.O.C en de W.I.C. Van de meeste buskruitmolens is echter weinig bekend. Ze kregen pas aandacht als er ongelukken gebeurden.
-----
De locatie is een gissing, gebaseerd op de kaart van Jan Mol uit 1770 waarop ter plaatse de buitenplaats of tuin 't Oorlogsschip staat aangegeven.
-----
Middelburgsche Courant, 24 jan. 1883:
"In 1709 sprong de kruitmolen het Oorlogschip, op den Heiligen weg, in de lucht, waarbij eenige menschen omkwamen en groote schade werd berokkend aan de naaste buren, bijzonder aan de westzijde, waarheen de wind was. De slag deed de huizen te Haarlem, Beverwijk en elders dreunen.