Molen Pompmolen van Van Eck, Oosterbeek

Oosterbeek, Gelderland
v

korte karakteristiek

naam
Pompmolen van Van Eck
modeltype
Watermolen
functie
pompmolen
bouwjaar
toestand
verdwenen
beek
Mariƫndaalsebeek/ Slijpbeek/ Klingelbeek
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
13159
oude dbnr.
V2960
Meest recente aanpassing
media-bestand
Molen 13159 Pompmolen van Van Eck (Oosterbeek)
Ansichtkaart

locatie

plaats
Oosterbeek
plaatsaanduiding
Landgoed Mariendaal
beek
Mariƫndaalsebeek/ Slijpbeek/ Klingelbeek
gemeente
Renkum, Gelderland
streek
Veluwe
geo positie
X: 187751, Y: 444334
N: 51.98644, O: 5.86398

constructie

modeltype
Watermolen
krachtbron
water
kenmerken
functie
gangwerk
wateras
rad
rad diameter
1 rad
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis
Het waterrad voor een pompmolen op het landgoed Mariendaal was de opvolger van een papiermolen die hier tot 1840 stond.

Negentien jaar later benutte de nieuwe eigenaar F.W.L. van Eck, het beekverval voor het rad, 'om het water door middel van ene perspomp te brengen in het reservoir, die beide springfonteinen in beweging brengt'.

Een grote waterval van gestapelde veldkeien siert thans deze plek.

-----

Op een informatiebord staat te lezen:

In 1806 stelde de Franse Keizer Napoleon het continentaal stelsel in, waarmee alle handel met Groot-Brittanniƫ verboden werd. Dit had grote gevolgen voor de invoer van ruwe rietsuiker, tot dan toe de enige grondstof voor suiker.

Suikerraffindeur Jan Backer onderzocht nieuwe mogelijkheden om suiker uit suikerbieten in plaats van uit riet te halen. In 1811 begon hij een bietsuikerfabriek op Oorsprong, de eerste in Nederland. Ondanks dat suiker inmiddels erg duur was, was de fabriek niet winstgevend. Men had het bietsuikerproces nog onvoldoende in de hand. Toen in 1814 het continentaal stelsel opgeheven werd stopte men daarom ook weer met de suikerfabricage. De fabriek werd voortgezet als bietenstroopfabriek. Pas in 1831 werd er, met behulp van stoom, weer suiker gefabriceerd. Enkele jaren later werd begonnen met de fabricage van aardappelmeel en glucosestroop.
Het bleekwater werd gebruikt om via een waterrad de raspen aan te drijven, maar ool voor het wassen van de bieten en aardappelen. Een rosmolen werd gebruikt als er onvoldoende water was. Twee stoomketels werden gebruikt om de stroop te koken. De fabriek had 2 verdiepingen en door de ligging tegen de helling konden de aarsappelen en bieten via de bovenverdieping direct van boven op de raspen gestort worden.
In de fabriek werkten zo'n vijftig a zestig arbeiders en er werd meer dan een miljoen kilo bieten verwerkt. Het bedrijf gold in die tijd als zeer groot en modern. Jan Backer was dan ook een belangrijk man in Renkum. In 1829 werd hij zelfs burgemeester. In 1852 werd de accijnswet veranderd, waardoor de fabriek niet meer rendabel was, ze werd gesloten en gesloopt.

informatie van www.glk.nl
nog waarneembaar

aanvullingen

trivia
Mariendaal was oorspronkelijk een klooster en daarbij lagen in de 15e eeuw een korenmolen, een oliemolen, een slijpmolen en een volmolen.
De bovenste hiervan was de slijpmolen, waarbij eind 17e eeuw een papiermolen werd gelegd. De andere (koren-, olie- en volmolen) zijn wellicht bij de opheffing van het klooster verdwenen. De slijpmolen verdween kort na 1765, de bovenste papiermolen bleef tot 1840 bestaan.