Molen Giethoornsche Polder (1e), Giethoorn

Giethoorn, Overijssel

Kop van Overijssel
Giethoorn B (3) 1065 's Rijks Domeinen

vijzel

90 voet

geschiedenis

Na de verwoestende overstroming van februari 1825 besloot burgemeester Kaempf om Het Wiede, gelegen tussen de huidige Kerkweg en de Beulakerweg, droog te malen. Het meer werd omdijkt en een poldermolen van 90 voet vlucht legde De Gieterse Polder droog. Deze molen stond bewesten Het Molengat.
Bron: website Stichting De Gieterse Koornmeule, sept. 2022.

Advertentie 20 juli 1827:
"AANBESTEDING.
De ONTVANGER der DOMEINEN te VOLLENHOVEN ..., zal, op Woensdag den 25sten Julij 1827, des voormiddags te elf uren, ten overstaan van den Heere Burgemeester, te Vollenhoven, in het openbaar op het Stadshuis aldaar, op nieuw Aanbesteden: (zijnde de vorige Aanbesteding gedisapprobeerd.)
Het BOUWEN van eenen achtkanten WIND-VIJZEL-WATERMOLEN, (circa negentig voet vlugt) op het zoogenaamde Giethoornsche Weide; alsmede het BEDIJKEN van opgemelde Weide, gelegen in de Gemeente Giethoorn, nabij de stad Steenwijk. ... zullende de aanwijzing in loco geschieden, vier dagen voor de Aanbesteding, door den Heer Ingenieur OVERDUIN, woonachtig te Giethoorn, ten Huize van den Kastelein Dijksma aldaar."

Op 18 oktober 1841werd bij openbare veiling de Giethoornsche polder verkocht.
Bron: OMU Bulletin 2003-1.