Molen De Beer (1e), Amsterdam

De Beer (1e)
Molen 13121 De Beer (1e) (Amsterdam)
Deel van onderstaande ets van R. Nooms, 1617

Bolwerk de Westerbeer

geschiedenis
Op het Bolwerk de Westerbeer stond eerst een standerdmolen, en later de achtkante stellingmolen "De Beer".

trivia
Bolwerk de Westerbeer lag tegenover de Realengracht, aan de noordzijde van de Haarlemmerpoort, Aan de zuidzijde lag het bolwerk Sloterdijk.
Vanaf bolwerk de Bocht lopen de schans en Singelgracht hier in een rechte lijn zuidwaarts, totaan de vroegere Raampoort, aan het eind van de Bloemgracht, bij het 2e Marnixplein.

Haerlemmer Poort 1617
De Singelgracht met de Haarlemmerpoort. Gezien in noordelijke richting. Op de achtergrond huizen en lijnbanen aan het Smallepad. Links molen De Beer op het bolwerk Westerbeer. Techniek: ets. Datering vervaardiging: 1661 (ca.).

datering: 1617
collectie: Splitgerber, atlas
vervaardiger: Nooms, Reinier (etser)

Bolwerk de Bocht, vanuit Bolwerk Blauwhoofd gezicht op Bolwerk de Bocht met molen De Vervanger. Op de achtergrond ligt molen De Beer.

datering: 1815 (ca.)
Tekening van P.G. Westenberg

Uit de plattegrond van Amsterdam van Gerrit de Broen van rond 1732 valt op te maken dat deze molen een standerdmolen met stelling was.
Bron: Nogmaals de Roode Molen, artikel door J.H. v.d. Hoek Ostende in Amstelodamum, Mb.75, p. 31.
Verzameling Theo Bakker