Molen Rosmolen van Heukelom, Heukelom

Heukelom, Noord-Brabant

ten Zuiden van de Voorste Stroom/de Leyen
Oisterwijk, Noord-Brabant
De Kempen
Berkel, Enschot en Heukelom C (2) 482 Theodorus Marius, molenaar

geschiedenis
De Heukelomse molen kreeg enige jaren voor 1612 een derde rad ten behoeve van de lakenvollerij, maar dit rad blijkt in de 18e eeuw alweer te zijn verdwenen. Er is in deze laatste periode wel herhaaldelijk sprake van een korenmolen te noorden van de stroom en van een "oly water en paerdemolen'' ten zuiden ervan, welke afzonderlijk werden verhuurd.

Net zoals bij andere watermolens in de streek mocht er Heukelom slechts gemalen worden in de wintermaanden of, zoals men dat Brabantse mulders ook in onze tijd nog kon horen zeggen, "tussen Bamis en Sint Geertrui" (1 October en 17 Maart). Het schutten of opstuwen van het water dat voor het malen nodig was zou gedurende de zomer immers een water tekort achter de molen hebben veroorzaakt, waardoor de boeren hun aan de stroom gelegen hooilanden niet konden benutten.

De water-oliemolen mocht alleen in de winter gebruikt worden, in de zomer werkte de oliemolen met paardaandrijving. In 1832 is alleen nog sprake van een ros-oliemolen, de oliemolen had toen geen waterrad meer.

Bron: Watermolens in Noord-Brabant vroeger en nu, Ir. Piet-Hein van Halder, 2010.