Molen Sexbierumer Zuiderpolder voorganger, Sexbierum/ Seisbierrum

Sexbierum/ Seisbierrum, Fryslân

Spinnenkop

Sexbierum/ Seisbierrum
Waadhoeke, Fryslân

Spinnenkop

geschiedenis
De polder staat al op een oude proceskaart (1625, Tresoar) van het gebied ten noorden en noordoosten van Wijnaldum. Die is opgemaakt doordat de rechten van de adellijke familie Liauckema-Camstra uit Sexbierum in het geding waren: er waren landerijen bedijkt en molens geplaatst, waardoor vis- en zwanenrechten geweld aan werden gedaan.
Er bestaat ook een versie die artistiek-propagandistisch is bedoeld. Hoewel die topografisch volstrekt onbetrouwbaar is, blijkt daaruit wel dat alle geplaatste molens (op één onderbemaling na) spinnekoppen met scheprad waren: het gebruikelijke type in die tijd.
De echte proceskaart is topografisch weliswaar schematisch, maar wel degelijk betrouwbaar. Als je de kaart van Eekhoff uit 1852 (op basis van het kadaster) er naast legt dan zie je dat die nog steeds hetzelfde aantal molens kende. Natuurlijk stonden de molens niet allemaal meer op dezelfde plaats, maar het aantal polders lijkt ongewijzigd.
Dick Bunskoeke, 24 maart 2013.

Zie de kaarten bij Tenbruggencatenummer 06455 b.