Molen Tras- en schulpzandmolen van Dirk Lammers, Den Haag

Den Haag, Zuid-Holland

Haaglanden
's-Gravenhage H (1) 518 Dirk Lammers

In het kadaster van 1832 staat het bedrijf vermeld als "Tras verf schulpzandmolen".

Dagblad van 's Gravenhage, 11 februari 1839:
TE KOOP eene dubbele goede winstgevende AFFAIRE , welke meer dan vijftig jaren heeft bestaan, met het Huis, Pakhuis, Zolders en een' Paardenmolen, tot het malen van Verwstoffen, Tras, Schulpen, enz.; voorts Stalling voor Paarden, en hetgeen verder tot de affaire behoort, staande en gelegen te 's Gravenhage; waarop alle gelden , onder behoorlijk onderpand , kunnen gevestigd blijven. Adres, onder franco brieven, aan den eigenaar D. Lammers, op het Spui, wijk Q , n°. 9 aldaar.

Algemeen Handelsblad, 1 april 1839:
"Te Koop, eene dubbele goede winstgevende Affaire, welke meer dan VIJFTIG JAREN heeft bestaan, met het Huis, Pakhuis, Zolders en een Paardenmolen, tot het malen van verwstoffen, tras, schulpen, enz. Voorts Stalling voor paarden en hetgeen verder tot de affaire behoort, staande en gelegen te 's Gravenhage; waarop alle gelden, onder behoorlijk onderpand kunnen gevestigd blijven. Adres onder franco brieven aan den Eigenaar D. Lammers, op het Spui, Wijk 9, No 9, aldaar."

Algemeen Dagblad, 26 jan. 2021:
"Opgraving. Restanten van rosmolen
Archeologen van de gemeente Den Haag zijn bij opgravingen aan het Spui gestuit op restanten van een rosmolen uit de zeventiende eeuw. Het gaat om twee complete molenstenen en fragmenten van een derde steen. Bijzonder aan de vondst is dat een van de molenstenen in het verleden is gebruikt in de funderingsconstructie van een muur.
De archeologen onderzoeken het terrein op de hoek van de Gedempte Gracht voordat hier het woonproject Het Stadshof wordt gerealiseerd. Dit binnenterrein is in de loop der eeuwen volgebouwd met kleine woningen aan gangen en stegen en later met bedrijfsruimten en achterhuizen."

trivia

Onze coördinaten duiden de exacte vindplaats van de molenstenen aan. Het erf van adres Spui 167 (vijfde pand vanaf de hoek) was in de 19e eeuw langgerekt, tot de 21e-eeuwse sloop hoorde de locatie bij het latere adres Gedempte Gracht 671 of 673.