Molen (karnmolen), Rotterdam

Rotterdam, Zuid-Holland

in de Polder Ommoorden
Hillegersberg
Rotterdam-Noord

Rotterdamse Courant, 12 april 1808:

"De BOUWMANS-WONING, SCHUREN, BARGEN, KARN-MOLEN en ERVE; benevens 36 Morgen allerbest WEILAND; zynde gedeeltelyk puik best VEENLAND , staande en gelegen in de Polder Ommoorden, binnen den Ambachte van Hillegersberg van Rotterban, aan de Rivier de Rotte , drie kwartier uurs van de Stad Rotterdam, op den 14den en 21sten January 1808 publyk geveild, blyft UIT DE HAND TE KOOP; kunnende de Helfte der kooppenningen tegen redelyken Interest daarop gehouden worden.
Nader informatie deswegens is te bekomen by den Eigenaar JAN VAN KRIMPEN, wonende op de Plaats "Vinkenrust", aan den Blommerdykschen Ryweg, even buiten Rotterdam, of ter Secretarye van Hillegersberg en Rotterdam."

Vinkenrust is op de kadasterkaart Hillegersberg, A blad 45 met nr. 1570 te vinden. De bewoner was toen Jan van Krimpen.
Volgens het kadaster 1811-1832 (Hillegersberg sectie B) bezat Jan van Krimpen toen nog veel land en een huis in het noorden van de Polder Ommoorden en in de Nessepolder. Welke boerderij in bovenstaande advertentie bedoeld werd, valt hieruit niet af te leiden.

trivia
Herinnert aan de voormalige buitenplaats 'Vinkenlust', vroeger ook 'Vinkenrust' geheten aan de Oost-Blommersdijkscheweg (Bergweg). Deze buitenplaats was genoemd naar Willem Vink, 1680-1763, lector anatomicus aan de Illustere School in Rotterdam. Zijn erfgenamen verkochten in 1765 de buitenplaats onder de naam 'Vinkenrust'. De naam 'Vinkenlust' komt eerst sinds 1846 voor. De straat Vinkenlust heette van 1898 tot 1990 Vinkendwarsstraat.