Molen van het Huis Wisch, Terborg

Terborg, Gelderland

Terborg
Molenbeek
Oude IJsselstreek, Gelderland
Achterhoek en Liemers

geschiedenis
In 1207 verkreeg het klooster Bethlehem het nabijgelegen huis Mullink te Gaanderen in pacht. Het Mullink was door de castellanus van Wisch en zijn lotgenoten verwoest, terwijl de erbij gelegen molen onbruikbaar was gemaakt 'met het doel zijn eigen molen meer inkomsten te verschaffen'.

Pas uit 1518 is weer een vermelding van de Wissche molen bewaard, meteen de laatste. Toen was de molen niet meer in werking, omdat 'die berchsen den dyck mennijger wegen en twee hedden doen grauen'.

De naam Molenbeek werd nog vaak genoemd bij verpachtingen, en tot heden is de naam Möllenkolk bekend bij de bewoners van Terborg als de plek waar vroeger heerlijk geschaatst kon worden. De kolk ligt westelijk van de oprijlaan van het kasteel. De plek van de molen is niet nauwkeurig vast te stellen, maar is mogelijk te vinden bij het begin en het nauwste gedeelte, waar thans een brug ligt.

Bron: Hagens H. "M's Mulders Meesters" 1978 p. 259.

De locatie is een gissing gebaseerd op de beschrijving.