Molen De Haan (1e), Amsterdam

De Haan (1e)
Molen 12530 De Haan (1e) (Amsterdam)
fragment Jan Abrahamsz. Beerstraten 1662

bolwerk (2e Uitleg) bezuiden de Heiligeweg

overgebracht
geschiedenis
De molen stond voor 1654 aan de noordzijde van de Heiligeweg, daarna op het bolwerk van de Tweede Uitleg bezuiden de Heiligeweg. Dit bolwerk wordt op de kaart van Balthasar Florisz aangeduid met soldatendrilplaats.

In 1661 werd hij vanwege de Vierde Uitleg verplaatst naar het nieuwe bolwerk Ouderkerk.

Bron: archief mr. J.H. van den Hoek Ostende. Met dank aan Theo Bakker, 8 juni 2009.

*De molen stond als eerste op het bolwerk ten zuiden van de Heiligewegspoort dat op de kaart van Balthasar Florisz met 'soldaten drilplaats' wordt aangegeven.

Er is echter iets om over na te denken: de kaart is van 1625 en er wordt geen molen meer op aangegeven.

De molen is vlgs. V.d. Hoek Ostende ±1640 verplaatst van de Heiligeweg naar dat bolwerk in de Tweede Uitleg. Mogelijk is het precies andersom bedoeld. Vóór 1625 naar de Heiligeweg en van daar pas naar bolwerk Ouwerkerk. ???

Met dank aan Theo Bakker, 14 maart 2010.

trivia
NB De aangegeven locatie is een schatting naar de kaart van de Vierde Uitleg van 1661, waarop de molen nr. 2 heeft.

NB Als de datering op de tekening van Beerstraten betrouwbaar is heeft de molen daar minstens tot 1662 gestaan. De verhuizing naar bolwerk Ouderkerk zal niet snel daarna plaatsgevonden hebben, omdat de bouw van de nieuwe vestingwal vanuit het oosten begon. Eind 1662 of begin 1663 zal het bolwerk zover gereed geweest zijn.
Theo Bakker, 13 jan. 2013.

Op basis van de tekening heeft Beerstraten een schilderij vervaardigd van de Heiligewegspoort, waar bovenstaand fragment van afkomstig is.