Molen Mosterdmolen van Jan Laan, Wormerveer

Wormerveer, Noord-Holland
v

korte karakteristiek

naam
Mosterdmolen van Jan Laan
modeltype
Kantige molen, stellingmolen
functie
mosterdmolen
bouwjaar
toestand
verdwenen
Ten Bruggencate-nr.
12492
oude dbnr.
V3933
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Wormerveer
plaatsaanduiding
aan het Sint Pieterspad
gemeente
Zaanstad, Noord-Holland
streek
Zaanstreek

constructie

modeltype
Kantige molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis
Deze molen werd gevonden door R. Couwenhoven in de familiegenealogie van de familie Aten uit Wormerveer.

Het stichtingsjaar van deze molen is niet bekend. Hij werd door Jan Laan gebouwd aan het Sint Pieterspad. Deze Jan Laan had een handel in fijne zaden. Na zijn overlijden in 1764 werd zijn bedrijf voortgezet door zijn neef Dirk Remmertsz. Laan. Meer gegevens zijn er over deze molen niet bekend.

Bron:
"250 Zaanse molens" R. Couwenhoven 2001
F. Rol
-----

In 1942 schreef de Wormerveerse historicus Jan Aten zijn familie-genealogie. Dit handschrift, waarvan slechts drie exemplaren bestaan, werd nimmer uitgegeven. In dit manuscript maakte Aten melding van het bestaan van een mosterdmolen aan het Sint Pieterspad.
Bouwer was Jan Laan, die in de wandeling steeds Jan Hartog werd genoemd naar zijn overgrootvader van moederskant, die verder geen mannelijke afstammelingen had. Laan werd geboren op 23 maart 1719 en overleed op 30 januari 1764. Hij was pas 25 jaar oud, toen hij op 6 februari 1744 de laatst beroepen leraar “uit liefde” van de Friesch Doopsgezinde Gemeente in Wormerveer werd. Laan liet zich dus niet betalen voor zijn predicaties. Jan Aten zegt in zijn familie-genealogie: “Jan Hartog werd door zijn schoonvader in diens zaken opgenomen. Hij stichtte een mosterdmolen op het land van zijn broer aan de Sint Pieterspadsloot. Hij nam zijn neef Dirk Remmertsz Laan bij zich in de leer, die na zijn dood zijn bedrijf voortzette.”
Daarmee was Jan Laan of Hartog de voorloper van de firma Wessanen & Laan. Hij was getrouwd met Guurtje van Zanen, een dochter van Klaas van Zanen, koopman in fijne zaden in Wormerveer en diaken bij de Friesch Doopsgezinden. Het was dus geen wonder, dat Jan Laan een eigen mosterdmolen stichtte. Helaas heeft Jan Aten in zijn genealogie niet de bron van zijn kennis aangegeven. Aten’s onderzoeken, die o.a. leidden tot het standaardwerk ‘Wormerveer aan weg en Zaan’, waren altijd zeer grondig en goed gedocumenteerd. Toch is verder onderzoek naar deze molen gewenst. Zeker, omdat Aten in ‘Aan weg en Zaan’, dat in 1967 verscheen, geen melding meer maakt van het molentje.

Tekst: Ron Couwenhoven, 10 mei 2012.

aanvullingen

trivia
Mosterdmolen zonder naam, achtkante bovenkruier op schuur, te Wormerveer aan het Sint Pieterspad. Bouw- en sloopjaar onbekend.