Molen Grutterij van Van Dillewijn, Wormerveer

Wormerveer, Noord-Holland

Molen 12487 Grutterij van Van Dillewijn (Wormerveer)

Wormerveer
aan de Zaanweg nrs. 43 en 44
Wormerveer B (1) 568 Douwes Jongens, grutter

geschiedenis
Het bouwjaar van deze grutterij is niet bekend. De eerste vermelding dateert uit 1702, toen de erfgenamen van Claartje Vasterts een perceel met grutterij voor ƒ 925 verkochten aan Pieter Gerritsz. Boon.

Pieter Boon verkocht de molen in 1747 aan Pieter Baltusz. De grutterij kwam in 1798 in bezit van Pieter Jongens. Omstreeks 1870 werd Gerrit van Dillewijn eigenaar van de molen.

De grutterij stond niet alleen bekend om zijn uitstekende kwaliteit producten, maar ook om de schitterende paarden die de molen aandreven. Deze paarden werden door van Dillewijn ook gebruikt als wegpaard en tevens kwam hij met de dieren uit voor concoursen. In de grutterij deden de paarden 1 uur dienst, waarna zij een uur mochten rusten. Deze tijden werden door een zandloper aangegeven, maar de paarden van Van Dillewijn stopten uit zichzelf na een uur.

De grutterij bleef tot 1922 in bedrijf. Toen werd de molen zorgvuldig afgebroken en verplaatst naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. De molen is daar nu nog steeds te bezichtigen. In de panden van de grutterij is later een schilderswerkplaats gekomen.

Bron: De Windbrief nr. 111, Ver. De Zaanse Molen , artikel van Dhr. D. Kerssens over rosmolens in de Zaanstreek.
F. Rol

G. Van Dillewijn sr. had een grote liefhebberij, hij kocht oude militaire paarden op om ze af te richten als koetspaard. Waarschijnlijk was het lopen in de grutterij een goede manier om ze af te richten. Er hing in de grutterij een zandloper, wanneer die leeg was werden de paarden verwisseld. Het schijnt dat de paarden dat in de gaten hadden, want dan stopten ze met lopen. Er liepen twee paarden tegelijk in de grutmolen.

Bron: B en M van het Openluchtmuseum 1975:2