Molen Zaagmolen van Jan Pietersz Janvaer, Zaandam-West

Zaagmolen van Jan Pietersz Janvaer

Aan weg en Zaan, ongeveer tegenover de Frans Halsstraat.

geschiedenis
De vroegste vermelding van deze molen staat op 4 februari 1621 in de transportregisters van de Banne Westzaan. Jan Pietersz Janvaer verrkocht toen een half part van zijn molen voor ƒ 575 aan Willem Pietersz Willem Pietersz sloot hiervoor een hypotheek af, die op 30 november 1625 was voldaan.

De molen komt voor op een kaart uit 1629. Als eigenaar werd toen genoemd Jan Pietersz. Janvaer. Het is niet bekend of er met deze molen grenen balken of wagenschot werd gezaagd. Evenmin is het duidelijk of het hier een paltrok of een bovenkruier betrof.

In welk jaar precies deze molen verdween is niet bekend, in 1627 bestond hij nog. In een kaartboek uit 1635 is de molen niet meer aanwezig. Het kan zijn dat hij werd afgebroken en herbouwd in het vrije veld, dit gebeurde in die tijd wel vaker.

- “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 246
- "1100 Zaanse Molens", Ron Couwenhoven 2015, blz. 72.