Molen Zaagmolen van Bastiaan Pietersz, Zaandam-West

Zaagmolen van Bastiaan Pietersz

op het Ameland

afgebroken en verplaatst
geschiedenis
Deze naamloze zaagmolen werd gebouwd in het jaar 1641. In dat jaar verkreeg Bastiaan Pietersz. de windbrief voor deze molen. Jaarlijks moest Pietersz. een bedrag van ƒ 3 aan windgeld betalen, dit toont aan dat zijn molen niet tot de grotere behoorde.
Op 6 juni 1647 verkocht Pietersz. de helft van dit molentje voor ƒ 1020 aan Jan Heyndericxsz. Deze verkocht op zijn beurt de gehele molen op 6 oktober 1659 zonder erf aan Jan Dirksz. Bruijgom voor ƒ 566.
De molen zou hierna zijn afgebroken en verplaatst naar elders. Waarheen is onbekend.

Bron: “250 Zaanse molens” R. Couwenhoven 2001 blz. 18

Bastiaan Pietersz. kreeg in 1641 een windbrief voor een houtzaagmolentje in de Banne van Westzaan. Pietersz was afkomstig uit Westzaandam, maar waar hij zijn molen bouwde werd niet vastgelegd in de windbrief. In elk geval moest hij een windpacht van 3 pond per jaar betalen, hetgeen er op duidt dat het een kleine molen was. De windbrief werd verstrekt door de Grafelijkheids Rekenkamer van Holland . Op 6 juni 1647 was er weer nieuws over de molen van Bastiaan Pietersz. Toen verkocht hij voor ƒ 1020 ‘de helft in een houtsaagmoolentgen aan het Mallegat, belend ten noorden door de Peerdeven en ten zuiden door Jacob Claasz Noomen’. Dit waren landerijen aan het Ameland. Koper was Jan Heyndericxsz en deze Jan Heyndericxsz verkocht op 6 oktober 1659 een houtzaagmolen zonder erf ‘om te vervoeren’ voor ƒ 566 aan Jan Dirksz Bruijgom. Het erf lag op het Ameland en aan de Mallegatsloot . De molen werd dus afgebroken en verplaatst. Waar de houtzager van Bastiaan Pietersz naar toeging is een raadsel.

Tekst: Ron Couwenhoven, 10 mei 2012.

trivia
De aangeduide locatie op Google Maps is een (minder betrouwbare) benadering, de exacte locatie van het oude molenerf is niet meer terug te vinden.