Molen Watervolmolen, Tilburg

Tilburg, Noord-Brabant

achter de Nieuwe Velden, omtrent het Loons gericht
Donge
Meierij van 's-Hertogenbosch

vernield
geschiedenis
Op 25 mei 1659 sloten mr. Jan Adam Wijtens en Hendrick Verschuren een overeenkomst voor het bouwen van een volmolen. Zij verkregen hiervoor het octrooi gedurende 16 jaar, daarna zou de molen tegen vergoeding van de helft van de bouwsom vervallen aan Lancelot Schets, graaf van Grobbendonck, Heer van Tilburg en Goirle.

Half oktober 1670 werd de molen door inwoners van Dongen vernield. Genoemde redenen waren dat het water van de Donge door zeepresten werd vervuild en daardoor onbruikbaar was als drinkwater voor vee, en dat de molenaar door te laat trekken van de sluizen schade berokkende aan Zijne Hoogheids watervluchtmolen in Dongen.

De locatie is onzeker.

Bronnen:
- "Molens, maalderijen, meelfabrieken in Tilburg", Ad Vorselaars en Jan Scheirs, 2007. Verzameling H. van der Kaay.
- "Watermolens in Noord-Brabant vroeger en nu", Ir. Piet-Hein van Halder, 2010.

05 Molens in Tilburg.