Molen Tweede molen van Claas Corneliszoon, Zaandam-West

Tweede molen van Claas Corneliszoon

Aan weg en Zaan, tegenover de Frans Halsstraat.

geschiedenis
Op dit erf aan de Zaan hebben twee molens naast elkaar gestaan. Ze waren allebei eigendom van Claas Corneliszoon, volgens een kaart uit 1629. Op dit erf aan de Zaan hebben twee molens naast elkaar gestaan. Ze waren beide het bezit van Claas Corneliszoon. De twee molens komen voor op een kaart uit het jaar 1629. Meer gegevens zijn er over deze onbekende molens niet voorhanden. Tot welk type de molens behoorden en welk bedrijf er mee werd uitgeoefend blijft tot op heden onbekend. De ene molen van Claas Corneliszoon was reeds voor het jaar 1635 verdwenen. Deze molen bleef echter staan en was in 1635 het bezit van Claes Cees Pieter Willemsz. Het wordt niet duidelijk of deze molen de voorganger is van de zaagmolen “de Walrot”. Of dat de molen misschien “de Walrot” is. Meer gegevens zijn er niet bekend over deze molen.

Bron: “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 246

trivia
De andere molen van Claas Corneliszoon, type en functie onbekend, te Zaandam-West aan weg en Zaan, op de plaats waar later de balkenzager “de Walrot” stond, tegenover de Frans Halsstraat. Bouw- en sloopjaar onbekend.