Molen Snuifmolen van Muus Cornelisz Vet, Westzaan

Westzaan, Noord-Holland

Snuifmolen van Muus Cornelisz Vet
snuifmolen

Westzaan
Op het Weiver.

geschiedenis
Deze molen werd slechts éénmaal aangetroffen. De molen was het bezit van Muus Cornelisz. Vet. Op 17 januari 1719 liet zijn weduwe het volgende veilen, “een huijss en erff...tot westsaene op 't weijver, belent ten oosten Willem Gerritsz. van Broek en ten westen Pieter Jacobsz. Kalff. 't geen tegenwoordigh int dak vant huijs door nagenoemde molen open is, sal door de vercoopster digt gemaekt werden.” Het huis werd voor Fl.400,- gekocht door Sijmon Gerritsz. Boet.
Daarna werd de molen geveild, “Item nogh een tabacqs molen die op 't voorz. huijs staet, om van sijn standplaets te haelen, met schuur en eest, die op de worff staet. Indien de coper bij 't afhaelen van de voorz. molen eenige schade aant huijs toebragt sal deselve gehouden weesen het selve te repareeren.” Willem Bruijgom werd voor Fl.45,- eigenaar van de molen, die hij daarna liet afbreken.

Bron: “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 230

trivia
De snuifmolen van Muus Cornelisz. Vet, achtkante bovenkruier op een huis, te Westzaan op het Weiver, Bouwjaar onbekend, gesloopt in 1719.