Molen Mosterdmolen van Claas Simonsz Gorter, Westzaan

Westzaan, Noord-Holland

Mosterdmolen van Claas Simonsz Gorter
mosterdmolen

Westzaan
in de Krabbelbuurt, ten oosten van de weg

geschiedenis
Over dit molentje zijn nauwelijks gegevens bekend. Het werd slechts éénmaal aangetroffen in de veilingboeken. Op 20 januari 1728 werd het molentje publiekelijk verkocht door de weduwe van Claas Sijmonsz. Gorter: “Een mostert molentje c.a. staande en gelegen in de Crabbelbuurt, beoosten de weg, agter het huijs van Aris Pankkoek, om van daar te halen binnen de tijt van een week.”
Voor het schamele bedrag van ƒ 20 kocht Jan Stolp deze mosterdmolen om hem te laten slopen. De koopsom van de molen doet vermoeden dat het hier om een zeer klein molentje ging.

Bron: “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma blz. 233

trivia
De aangeduide locatie op Google Maps is een (minder betrouwbare) benadering, de exacte locatie van het oude molenerf is niet meer terug te vinden.