Molen van Pieter Waligszoon, Zaandam-West

Molen van Pieter Waligszoon

Aan weg en Zaan, ten noorden van de zaagmolen

geschiedenis
De windbrief van deze molen werd zeer waarschijnlijk op 5 maart 1621 uitgereikt, aan wie is niet bekend. In 1629 is de molen het bezit van Pieter Waligszoon. Zes jaar later behoorde deze molen toe aan Frans Pietersz.
Meer gegevens zijn er over deze onbekende molen niet voor handen. Tot welk type de molen behoorde en welk bedrijf er mee werd uitgeoefend blijven tot op heden onbekend. Wanneer deze onbekende molen verdween blijft een raadsel. Het is goed mogelijk dat deze molen werd afgebroken en verplaatst naar elders binnen de Zaanstreek.

Bron: “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 246
F.Rol, Zaandijk.

trivia
De molen van Pieter Waligszoon, type en functie onbekend, te Zaandam-West aan weg en Zaan ten noorden van de balkenzager “de Grauwe Beer”. Bouwjaar 1621, sloopjaar onbekend.