Molen Koren- en zaagmolen van Luyt Claesz., Wormer

Wormer, Noord-Holland

Wormer
Onbekend
Wormerland, Noord-Holland

afgebroken en verplaatst
geschiedenis
Dit molentje werd oorspronkelijk gebouwd in Uitgeest. In 1601 werd de molen afgebroken in Uitgeest en verplaatst naar Wormer. Dit gebeurde net als het Juffertje op een vlot. Hierover wordt het volgende opgeschreven,"van 't recht van den winde van een moolenken gestaen hebbende op een vlot int water, nu staende te Wormer midden int dorp, bequaem soo wel om coorn te maelen als hout te sagen.."

Tot welk type deze molen heeft behoord is niet duidelijk. In 1603 was dit molentje eigendom van Luyt Claesz. uit Krommenie, wiens kinderen de molen in 1610 verkregen. Zij hadden geen belang bij de molen en lieten hem in 1611 afbreken en verplaatsen naar Enkhuizen.

- "Molens in de Banne Uitgeest", Dr. A.J. Kölker 1990 blz. 77-78.
- "Uit de geschiedenis van Wormer", C. Mol 1966 blz. 120.

Informatie van F. Rol

trivia
Meelmolen en houtzaagmolen zonder naam, type onbekend, te Wormer juiste standplaats onbekend. Bouwjaar 1601, afgebroken in 1611 en verplaatst naar Enkhuizen.

Zie ook Tenbruggencatenummer 15997.