Molen Grutterij van Claes Rutsen, Jisp

Jisp, Noord-Holland

Jisp
achter dorpsstraat 11 en 11a
Wormerland, Noord-Holland
Jisp D (2) 210 Cornelis Klomp, grutter

geschiedenis
In het dorp Jisp was ook een rosmolen. Met deze rosmolen werd boekweit vermalen. Deze grutterij wordt voor het eerst genoemd in een verklaring van 6 juli 1669, die werd afgelegd door vier oude Jispers. Zij verklaarden dat Claes Rutsen al 70 jaar de gruttersmolen runde, die door een paard werd voortbewogen. Hierdoor zou het kunnen zijn dat de grutterij in 1599 al in Jisp aanwezig was. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de voorgangers van Claes Rutsen ook met de grutterij moeten hebben gewerkt, anders zou de man een bijzonder respectabele leeftijd bezitten.

Op 1 mei 1717 verkocht Jacob Arijansz. Gorter de grutterij en haar gereedschappen plus een huis met erf voor ƒ 1500 aan Pieter Dircksz. Banningh. In de daarop volgende jaren verwisselde de grutterij nog enkele maal van eigenaar.

De laatste vermelding dateert van 1821. De huurwaarde van de grutterij werd toen gesteld op ƒ 120. Hoe en wanneer de molen verdween is niet bekend.

- “Molens te Jisp” J. Klopper 1992 blz. 61