Molen Oliemolen van Johannes Feijen, Dalfsen

Dalfsen, Overijssel
v

korte karakteristiek

naam
Oliemolen van Johannes Feijen
modeltype
rosmolen
functie
oliemolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
12394
oude dbnr.
V713
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Dalfsen
plaatsaanduiding
onzeker
gemeente
Dalfsen, Overijssel
geo positie
X: 214288, Y: 502352
N: 52.50564, O: 6.26044

constructie

modeltype
rosmolen
krachtbron
spierkracht
functie
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis
Molenmaker Johannes Gerhardus Otto Feijen kreeg op 23 oktober 1833 toestemming van Gepeputeerde Staten van Overijssel voor de bouw en inrichting van een rosmolen. De molen stond "in den hof van K. Wolters, 16 ellen vanaf de straat, de Koestege en ten noordzijde van het dorp".
In maart 1835 vroeg Feijen aan Gedeputeerde Staten toestemming om zijn olierosmolen te mogen verplaatsen, "omdat hij maar een bepaalde tijd van het jaar wat te doen heeft en een paard te kostbaar wordt en er zich nu een gelegenheid voordoet om de oliemolen, door paarden gedreven, te verwisselen voor een molen door windkracht aangedreven". Op 2 april 1835 kreeg hij daarvoor toestemming, de plaatsbepaling kreeg hij zeer nauwkeurig opgegeven: "en wel aan de noord-oostzijde van Dalfen, 50 ellen ten noorden van den Molendijk, 15 ellen van de zogenaamde Gerner Allee en 171 ellen ten oosten van de Koesteeg". Het werd de molen De Herstelde.

aanvullingen

trivia
In het kadaster van 1832 komt geen K. Wolters voor. De locatie is een gissing gebaseerd op een ligging achter de smederij van Wolter Wolters, aannemende dat de Wilhelminastraat toen nog Koesteeg heette.