Molen De Fortuin, Rotterdam

De Fortuin
snuifmolen

Rotterdam
aan het Molenpad bij de Binnenweg
Rotterdam-bij de Binnenwegsepoort

geschiedenis
De molen staat aangegeven op een kaart uit 1623. De molen was een klein type, en stond aan het Molenpad, voorheen Gasthuisslop, bij de Binnenweg.

In 1771 wordt Gerrit Broekman als eigenaar genoemd.
Bron: Jaarboekje Rotterdam 1969 nr. 76. Verzameling H. van der Kaay.

Rotterdamse Courant, 18 oktober 1796:
"Op Donderdag den 10 Nov 1796, 's namiddags ten 3 uren, zullen de Makelaars Nozeman, Madry, Vander Loos en Lans en Snelleman, te Rotterdam, in het Logement het Zwynshoofd, publyk veilen, een hegte, sterke, extra welgelegen en zeer beklante Snuifmolen, met alle de losse en vaste Gereedschappen tot dezelve behoorende, mitsgaders Lootsen, Huizingen, Tuin en Erven, staande en gelegen aan de Coolsingel, onder den Ambagte van Cool; breeder by Biljetten beschreven, twee dagen voor en op den dag der veiling voor de Gegadigdens te zien; inmiddels uit de Hand te Koop, en nader te bevragen by gemelde Makelaars."

Rotterdamse Courant, 20 september 1798:
"N.M.VAN SWYNDREGT en H. VANDER PALS , Makelaars te Rotterdam , zullen , op Woensdag den 10 October 1798, des namiddags ten 3 uren, in 't Logement het Zwynshoofd , publyk verkoopen , een extra hegte, sterke en welgesitueerde RUN- en SNUIFMOLEN; ruime PAKHUIZEN, STALLING en WAGENHUIS, extra fraai uitzicht hebbende en nèt betimmerd WOONHUIS, OPENPLAATS en ERVE; staande én gelegen even buiten de Schiedamschepoort, onder Jurisdictie van gemelde -Stad. Zullende des daags voor en op den Verkoopdag kunnen worden en nader onderrigting by gen. Makelaars te bekomen zyn."