Molen Moutmolen van brouwerij Het Lam, Dordrecht

Dordrecht, Zuid-Holland
v

korte karakteristiek

naam
Moutmolen van brouwerij Het Lam
modeltype
rosmolen
functie
moutmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
12374
oude dbnr.
V12374
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Dordrecht
plaatsaanduiding
tussen Binnen en Buiten Walevest <br>t.h.v. brouwerij Het Lam (Hoge Nieuwstraat 37/39)
gemeente
Dordrecht, Zuid-Holland
streek
Eiland van Dordrecht
kadastrale aanduiding 1811-1832
Dordrecht F (1) 46 De Gebroeders Vriesendorp
geo positie
X: 105105, Y: 425653
N: 51.81726, O: 4.66357

constructie

modeltype
rosmolen
krachtbron
spierkracht
functie
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
ontmanteld
geschiedenis
Onderstaande tekst (licht geredactioneerd) is afkomstig uit Draaiende wieken, stappende paarden - Molens op het Eiland van Dordrecht, C.J.P. Grol en J. Zondervan-Van Heck, Jaarboek 2008, Historische Vereniging Oud-Dordrecht.

In januari 1794 besloot Adriaan Lacoste, eigenaar van brouwerij ’t Lam’, om een eigen mouterij te stichten op een erf aan de Binnen Walevest achter de brouwerij. Hij klaagde over te vaak en te langdurig gedoe met de moutmolenaars die het graan voor zijn brouwerij malen. Hij vroeg toestemming voor de stichting en, in het geval dat dit wordt toegestaan, permissie om een overpad van de brouwerij naar de nieuwe mouterij over de ‘Veste’ (Binnen Walevest) heen. Dit overpad moest ook helpen diefstal te voorkomen. Daarom wilde hij een soort brug over de straat in de vorm van een brede balk met aan weerszijden een leuning. Hij verkreeg de toestemming op 3 februari 1794.

In 1812 verkocht Adriaan Lacoste zijn brouwerij en mouterij aan de gebroeders Cornelis en Jacob Staets Vriesendorp. Zij woonden vlak bij de brouwerij op de Hoge Nieuwstraat huisnrs. A509 en A503. De brouwerij lag op de Hoge Nieuwstraat A475 en de mouterij en de rosmolen aan de Binnen Walevest A519, tegenover de achterzijde van de brouwerij.

Op 14 december 1818 werden door een hevige brand in de vroege avonduren de brouwerij en de mouterij zwaar beschadigd. De schade werd hersteld en de productie van mout en bier werden zonder noemenswaardige problemen voortgezet. Cornelis Vriesendorp overleed in 1835 en Jacob Staets zette de onderneming voort.

CORNELIS VRIESENDORP
(1779 / 1835 Dordrecht) z.v. Jacob Vriesendorp en Anthonia van Hombroek. Hij trouwt in 1799 te Dordrecht met Adriana Cornelia van der Kaa (1779 Dordrecht). Zij woont aan de Wolwevershaven d.v. Johannes v/d Kaa en Johanna Kouwen.
In 1830 woont hij in de Hoge Nieuwstraat en is hij deelgenoot van de firma Jacob Vriesendorp en zonen te Dordrecht met o.a. houthandel, bierbrouwerij en een moutmolen en is hij koopman en commissionair in binnen en buitenland.
Bij zijn overlijden in 1835 laat hij een vermogen na van f 165.000, -
Zijn kinderen nemen allen een vooraanstaande plaats in binnen de handel en scheepvaart te Dordrecht.

JOHANNES NICOLAAS VRIESENDORP
(1804 Dordrecht /1855 Lobith) z.v. Cornelis Vriesendorp en Adriana Cornelia v/der Kaa, hij trouwt in 1826 te Dordrecht met Adriana Magdalena van Wageningen (1811 Dordrecht) d.v. Jacob van Wageningen en Maria v/der Linden.
In 1830 is hij deelgenoot van de firma Jacob Vriesendorp en zonen, koopman, comissionair, bierbrouwer met 4800 vaten per jaar, mouter en moutmolenaar en kassier bij de bank.
In 1850 woont hij in de Hooge Nieuwstraat A 475 te Dordrecht.

Algemeen Handelsblad, 25 juni 1847
Eene BIERBROUWERIJ en MOUTERIJ , genaamd het Lam , aan de Hooge Nieuwstraat , en achter uitkomende aan de binnenwalevest, A 475, Kad. F. 99 , hebbende eene inhoudsgrootte van 5 Roeden , 80 Ellen.
Dezelve Brouwerij en Mouterij heeft sints onheugelijke jaren beslaan en is voortdurend met goed gevolg uitgeoefend, zij onderscheidt zich door solide bouwing en doelmatige inrigting en is daarbij met veel zorg onderhouden. De Bierbrouwerij bevat 2 Ketels, groot de eene 134 vaten, 66 kannen, en de andere 121 vaten, een Roerkuip, groot netto 145 vaten, 92 kannen, met verkleining op 133 valen , 54 kannen , en op 89 vaten 20 kannen , 1 Lekbak, 3 Koelbakken, I Geilkuip, ruime Vaatkelder, en verdere noodige Localiteiten.
De Mouterij is voorzien van eenen ruimen Garstbak , Moutvloer, ruime en luchtige Denningen, en 2 met steenen gedekte Eesten , terwijl zich in de Bierbrouwerij en Mouterij ruime Graan- en Moutzolders bevinden. Het benoodigde water wordt getrokken uit eenen kapitalen Rivierput, door den Paarden molen in na te melden Molengebouw, doch kan ook in de Brouwerij zelve door middel van eene handpomp worden verkregen.
De Kooper zal de voorhanden zijnde Bieren, het Vaatwerk, de Granen en de Gereedschappen, volgens Inventaris en tegen daarvoor te bepalen prijs, kunnen overnemen.
Een GEBOUW en ERF, zijnde het Molengebouw, met Stalling en Erf, achter het Gebouw, benevens een op hetzelve Erf staande Keukentje en steenen Tuinhuis, aan de Binnenwalevest, en uitkomende aan de Buitenwalevest, A 519, Kad. F. 45 en 46. Dit Gebouw bevat onder anderen , de Rosmolen voor de Brouwerij met 2 paar Steenen , de bij het vorig Perceel genoemde Waterpomp en eene van Hardsteenen Kribben voorziene Stalling voor 5 Paarden , met Grondpomp , terwijl het steenen Tuinhuis een zeer aangenaam uitzigt heeft over de Rivier en op het Veer naar Zwijndrecht, en zijnde dit Gebouw door middel van eene Brug of Overloop over de Binnenwalevest vereenigd met j de Bierbrouwerij en Mouterij.

Toen de weduwe van Cornelis in 1847 overleed, kocht Jacob Staets van de erfgenamen het voormalige deel van zijn broer. Nog datzelfde jaar werd de brouwerij met alle bijbehorende gebouwen, waaronder de rosmolen, middels een openbare verkoping verkocht. De koper was zwager Jacob Beijs ’t Hooft en in het jaar 1848 werd de rosmoutmolen onttakeld en verbouwd tot koetshuis en stal.


nog waarneembaar
De panden waarin de brouwerij was gevestigd, voorzien van gevelsteen met de afbeelding van een lam en een tweede gevelsteen met het jaar 1706, zijn inmiddels omgebouwd tot appartementen, huidige huisnummers Hoge Nieuwstraat 37 en 39.

Het perceel waar de rosmolen stond (en later koetshuis en stal) is inmiddels onbebouwd en deel van de tuin van het pand Sterre der Zee, Buiten Walevest 4.

aanvullingen

trivia
De tegenwoordige Venlostraat heette voorheen Lamstraat, dit straatje verbond de Nieuwe Haven met de Hoge Nieuwstraat.