Molen De Wip / Wipken, Dordrecht

De Wip / Wipken

buiten de Vuilpoort

geschiedenis
In 1580 werd met ‘geklepper’ bij het stadhuis bekend gemaakt, dat een ieder die nog iets te vorderen had van de molenaar van een ‘gheheelen wintmoelen gestaen hebbende buyten de Vuylpoorte ende nu gestelt achter den Nieukerck aen de Stede Veste’ dat kenbaar moest maken op het stadhuis. De molen behoorde toe aan Claes de molenaar en aan de weduwe van Jochem de molenaar. Er zou worden overgegaan tot verkoop van de molen om achterstallige betalingen te voldoen.

Bron: Draaiende wieken, stappende paarden - Molens op het Eiland van Dordrecht, C.J.P. Grol en J. Zondervan-Van Heck, Jaarboek 2008, Historische Vereniging Dordrecht.

De tweede positie van deze molen achter de Nieuwkerk vanaf 1580 is bekend, maar de eerste positie buiten de Vuilpoort is in bovenstaand boek niet vastgesteld. Echter Jacob van Deventer tekende op zijn eerste kaart van Dordrecht uit 1545 (alleen in kopie bekend, beeldbank RAD 551_35022) twee molens aan de dijk buiten de Vuilpoort, De Buyserinne (dbnr. 2334) en De Backerinne (dbnr. 2318). Op zijn tweede kaart van Dordrecht, in opdracht van de koning van Spanje vervaardigd rond 1560 (uitsnede zie onder), tekende hij een derde molen aan het Hooght. Op twee kaarten die na 1580 vervaardigd zijn (www.gahetna.nl), bijvoorbeeld die uit 1598 van Mathijs Jansz. Been is die derde molen weer verdwenen. Aangenomen mag daarom worden dat die derde molen deze Wip / Wipken was op de eerste positie.