Molen Grutterij op Krommenie Horn, Krommeniedijk

Krommeniedijk, Noord-Holland

grutmolen

Krommeniedijk
In de buurt van waar nu het spuithuis staat.
Krommeniehorn/ De Horn

geschiedenis
Ook in Krommeniedijk heeft een grutterij gestaan. De molen stond in buurt waar zich tegenwoordig het spuithuis bevindt. Het bouwjaar van deze grutterij is niet gevonden, wel is duidelijk dat de molen al in 1650 aanwezig was. De molen stond aanvankelijk in het buurtschap Krommenie Horn, dit buurtschap werd omstreeks 1815 samengevoegd met Krommeniedijk.

Hoe en wanneer deze grutterij verdween is niet bekend, vermoedelijk bestond de molen nog in de negentiende eeuw.

Bron: “Krommenie, zevenhonderdvijftig”, uitgave van Historisch Genootschap Crommenie 2001, blz. 131.

trivia
De grutterij in Krommenie Horn, rosmolen, te Krommeniedijk in de buurt van waar nu het spuithuis staat. Bouw- en sloopjaar onbekend.

De coördinaten zijn een gissing, gebaseerd op de plek waar in 1832 een koekenbakker en een broodbakker naast elkaar woonden.